VOUTILAINEN – Voutilainen V-8R

Dok je stvarao svoj kućni kalibar, Voutilainen je razmišljao koji je sljedeći korak u razvoju komplikacija i novih značajki. Nakon razgovora sa svojim suradnicima, zaključili su kako je indikator rezerve snage, prva prava komplikacija, karakteristična za ručno navijane satove.

Neobičan dizajn rezerve snage

Dizajnirali su rezervu snage na neuobičajen način, a dio mehanizma koji je inače nevidljiv, učinili vidljivim. Pritom su morali uzeti u obzir limit rezerve snage u odnosu na period obrtne sile glavne opruge. 

Jer, kad se navije sat, ostaje određena količina rezerve snage koja je ugrađena u glavnu oprugu. Uslijed toga, odbrojavanje koje se događa na samom kraju rezerve snage, neće biti najbolje optimalno vrijeme za potrebne kronometrijske vrijednosti.

Malteški križ

Rješenje je pronađeno u najboljim primjerima iz prošlosti: konstrukcija Malteškog križa, navijajućeg kućišta opruga, limitira opskrbu rezerve snage na nešto više od dva dana optimalne snage od mogućih 65 sati obrtne sile mehanizma.

Kako zamišljeno tako i učinjeno, osmišljen je novi mehanički dizajn za koji je trebalo načiniti 70 novih dijelova mehanizma. Ovaj ručno napravljen sat, s kućištem od ružičastog zlata, promjera 39 mm, dostupan je u 25 primjeraka.

Iz 19. broja časopisa Satovi i nakit

Naručite časopis