Zanimljivosti | Najstariji satovi

Najstariji satni brend koji nije prekidao proizvodnju

Vacheron Constantin najstarija je svjetska satna manufaktura koja nikada nije prekinula proizvodnju satova. Manufakturu je davne 1755. godine osnovao švicarski urar Jean-Marc Vacheron, a 1819. Jean-Marcovu unuku Jacques-Barthélemyju u poslovanju se pridružio François Constantin. Kroz stoljeća Manufaktura je predstavila niz inovacija kojima je revolucionirala urarstvo, poput prve satne komplikacije iz 1790. i prvog sata otpornog na magnetsko djelovanje iz 1885., a dan danas posluje pod starim motom „Napravi bolje ako je to moguće, a uvijek je moguće“.

Najstariji registrirani satni brend

Longines je najstariji registrirani satni brend s nepromijenjenim imenom i logom. Kompaniju je osnovao švicarski urar Auguste Agassiz u Saint-Immieru 1832. godine, a ime i prepoznatljivi logo s krilima registrirao je njegov nećak Ernest Francillon 1889. godine.

Najstariji sačuvani sat

PHN1505, sat koji je, prema procjenama, davne 1505. godine izradio njemački izumitelj i urar Peter Henlein, smatra se najstarijim sačuvanim satom. Konstruiran je kao okrugli privjesak koji se u ona vremena punio cvijećem ili drugim mirisnim tvarima. U gravurama ukrašeno brončano kućište sata postavljen je željezni mehanizam koji se navija ključem, a ima 12-satnu rezervu snage. Važno je napomenuti da sat nije pouzdano datiran i dio stručnjaka skeptičan je po pitanju njegove autentičnosti.

Najstariji pouzdano datirani sat

Najstariji sat čija godina nastanka je pouzdano poznata je tzv. Melanchthonov stolni sat, koji nastao je 1530. godine po narudžbi Philippa Melanchthona, njemačkog reformatora bliskog Martinu Lutheru. Sat ima sferni oblik dimenzija 48 x 48 milimetara, izrađen je od bakra i bogato ukrašen gravurama, a pokreće ga željezni mehanizam s 12-satnom rezervom snage. Sat se čuva u Muzeju umjetnosti Walters u Baltimoreu. Smatra se da je sat nastao u Nürnbergu, a pojedini stručnjaci autorstvo pripisuju Peteru Henleinu.

 

Iz 31.broja časopisa Satovi i Nakit

Želite biti u tijeku s novostima i zbivanjima iz svijeta satova i nakita? Pretplatite se na časopis Satovi i nakit!