Predstavljamo IWC-ov prvi potpuno luminiscentni keramički sat ikad napravljen, koji je prvi nosio Lewis Hamilton na utrci Formule 1 u Monacu

Upotreba luminiscentnog materijala na satovima nije ništa novo, praktički svaki skuplji sat ima Super LumiNovu na sebi i iskreno naporno je uopće spominjati taj dodatak na satu jer gotovo pa uvijek ide na kazaljke, indekse, a ponekad i na neke druge detalje na brojčaniku. Inače zanimljiva je i povijest luminiscentnih materijala koje je otkrila Marie Curie 1898., pa su uskoro i proizvođači satova uvidjeli korisnost tih materijala te ih počeli koristiti.

Postoje satovi s potpuno luminiscentnim brojčanicima poput modela Bell & Ross ili Tockr, ali ovaj model IWC-a je prvi potpuno luminiscentni keramički sat ikad napravljen. Ono što ovaj model razlikuje od konkurencije jest to što ovaj keramički sat nije premazan luminiscentnim premazom već je integriran u sat. Napravljen je miješanjem keramičkog praha s pigmentima Super LumiNove. Ovaj višegodišnji projekt IWC-a uspio je postići visoku razinu svjetla pomoću švicarske kompanije RC Tritec i njihova materijala Ceralume. Materijal postiže luminiscenciju apsorbirajući svjetlost i taj proces može ponoviti beskonačno puta. Brojčanik sata je premazan Super LumiNovom, a gumeni remen je injektiran pigmentima Super LumiNove. Nažalost ovo je tek koncept, odnosno prototip, ali vjerujemo da će uskoro biti i komercijaliziran.

Zanimljivo je da je baš Lewis Hamilton dobio ovaj sat na korištenje i to za vikend utrke Monaco GP te možemo prokomentirati da se izvrsno slaže s bojama njegova Mercedesova tima.

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku