Predstavljamo vam novi nekonvencionalni Audemars Piguet [RE]MASTER02

Audemars se poigrao sa svojim starijim dizajnima te je izvukao inspiraciju iz svojih modela iz 1960-ih. Kao što ime kaže „re master“ dakle reinterpretacija starijeg modela. Inače ako niste primijetili ovaj sat nije ovalnog oblika, no to nije ništa novo za Audemars koji ima tradiciju satova u drugim oblicima, u konačnici ni Royal Oak nije ovalnog oblika.

Postratno vrijeme je bilo zlatno doba asimetričnih satova pa tako Audemarsa koji je između 1959. i 1963. godine proizveo više od 30 asimetričnih modela. Jedan od tih modela je 5159BA model po kojem je napravljen ovaj ReMaster. Bio je napravljen u samo 7 primjeraka i po godini izgradnje, 1961. vidimo da je sat inspiriran arhitekturom tog vremena, brutalizmom. Iako se brutalizam u arhitekturi danas više ne koristi, čini se da dobar dio zgrada rađenih u to vrijeme biva otkriveno kao iznimno funkcionalna arhitektura i sve više i više ljudi nalazi ljepotu u tim betonskim grdosijama.

Isto kao i arhitektonska djela brutalizma, tako će i ovaj model oštrih rubova i nekonvencionalnog oblika zasigurno izazvati zanimanje. Promjer sata je 41 milimetar, a linije su pravocrtne i pod različitim kutovima, oblik sata je isti kao i kod njegova prethodnika samo je uvećan i materijali su promijenjeni kao i dizajn brojčanika. Sat zaista izgleda dobro i njegova asimetrija i povećana desna strana privlače pogled, ali na pozitivan način. Komplicirana je izrada kristala za zaštitu ovakvog brojčanika koje se lomi pod kutom, a da bude u jednom komadu. Na to su u Audemarsu posebno ponosni, kao i na novi materijal kućišta, Sand gold, slitina zlata od 18 karata s odsjajem koji je dobio i Royal Oak Flying Tourbillon. Brojčanik je priča za sebe, s tamnoplavim mozaikom umetaka koji čine sate, a uz njih su i kazaljke od 18-karatnog Sand Gold materijala. Jako skladan brojčanik koji je dovršen natpisom Audemars Piguet kraj brojke 3 u istim bojama kućišta.

Sve to skupa je moguće u ovom jako tankom satu zahvaljujući ultra tankom mehanizmu kalibra 7129 koji je nedavno izašao s Royal Oak Jumbo modelom. U odnosu na taj model maknute su komponente za datum tako da je ovaj mehanizam tanak samo 2,8 milimetara, omogućava zalihu snage od 52 sata i radi pomoću rotora od 22-karatnog zlata koji vidimo sa stražnje strane otvorenog tipa kućišta. Ovaj specifični sat možemo gledati kao modni, samo pitanje je koliko je modni, a koliko je malo umjetničko djelo. Svakako će biti centar pažnje na svih 250 ručnih zglobova koji ga budu ponosno nosili. Podržavam izdanje ovog modela od strane Audemarsa, smatram da je hrabro i da će im pomoći proširiti bazu kupaca, a sve to za 38,000 švicarskih franaka.


Piše Luka Botteri

OSNOVNI PODACI
Brend – Audemars Piguet
Model – [RE]MASTER02
Dimenzije – 41mm X 9,7mm
Materijal kućišta – 18 karatno pješčano zlato
Remen – aligatorska koža
Vodonepropusnost – 30 metara
Mehanizam – Automatski
Kalibar – Ultra tanki 7129
Drago kamenje – 31
Zaliha snage – 52 sata
Cijena – 38,000 CHF

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku