Sve o satovima za jedriličare

Početkom 20. stoljeća brojni su satni brendovi razvili mehanizme namijenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta, te kazaljku koja je brojala sekunde unatrag od 60 do nule

Piše dr. sc. Vesna Lovrić Plantić

Satovi namijenjeni jedriličarima, naročito onima koji sudjeluju u regatama, pripadaju posebnoj vrsti kronografa te imaju neke specifične funkcije. Izraz regata podrazumijeva seriju utrka čamaca, najčešće jedrilica ili čamaca na vesla, znatno rjeđe motornih brodica. Za razliku od drugih trka čiji se početak označava zvučnim ili vizualnim signalom, kod regate se znak daje prije starta – u početku je to bilo pet minuta prije, kasnije 10, 15 ili čak 3 ili 6 minuta ranije.

U razdoblju do starta jedrilice ne smiju prijeći startnu crtu. U svrhu poštivanja tog pravila, a istodobno i zauzimanja najbolje startne pozicije i brzine, koriste se tzv. regatni satovi s dodatnim funkcijama, koja omogućuju vizualizaciju vremena do početka utrke.

Štoperice

Prije ručnih satova kao pomoć pri startu regate koristile su se džepne štoperice koje su se držale u ruci.

Početkom 20. stoljeća brendovi poput Breitlinga, Excelsior Parka, Leonidasa i Le Pharea razvili su mehanizme namijenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta, te kazaljku koja je brojala sekunde unatrag od 60 do nule. Te su mehanizme ugrađivale i druge urarske tvrtke – Gallet, Heuer…

Kasnije verzije štoperica imale su odbrojavanje 10 ili 15 minuta, a neki su se modeli mogli učvrstiti za ručni zglob pomoću trake. Jedan takav model imala je tvrtka Leonidas s mehanizmom Venus, kalibar 121 (kalibar 120 kojem je dodan modul za regatno mjerenje).

Štoperica se aktivira pritiskom na krunu za navijanje čime se sekundna kazaljka vraća na poziciju 60 (0), a rotirajući disk se resetira te pokazuje 5 crvenih krugova. Nakon jedne minute prva točka se promijeni u bijelu, i tako redom. Nakon pet minuta svi su krugovi bijeli što znači da regata počinje. Disk se zaustavlja, a nakon 30 sekundi zaustavlja se i sekundna kazaljka.

Prvim regatnim ručnim satom smatra se Aquastar Regate. Tvrtka Aquastar Instruments SA osnovana je 1962. u Ženevi, isprva u okviru kompanije Jean Richard SA.

Radeći program satova namijenjenih sportovima na vodi, uskoro je postala vodeći proizvođač na tom polju. Pod vodstvom iskusnog ronioca Frédérica Roberta (koji je kasnije radio za Omegu i razvio neke od najznačajnijih modela serije Seamaster) šezdesetih godina prošlog stoljeća lansirala je niz slavnih satova koji su i danas u upotrebi. Jedan od njih je bio i Aquastar Regate s modificiranim Felsa 4000N kalibrom.

Ulomak iz teksta objavljenog u 24. broju časopisa Satovi i nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.