Vacheron Constantin Berkley Grand Complication – najkompleksniji sat ikad napravljen

A sada šećer na kraju, sat koji je zablistao na ovogodišnjem sajmu, Vacheron Constantin Berkley Grand Complication, najkompleksniji sat ikad. Na sajmu 2015. Vacheron je već jednom šokirao svijet satova s najkompleksnijim satom ikad koji je imao 57 komplikacija, te je taj sat bio specijalno napravljen za jednog kolekcionara. Zahvaljujući tom divnom gospodinu Berkleyu po kojemu je sat i nazvan, ponovno dobijemo najkompleksniji sat na svijetu koji sat ima čak 63 komplikacije.

Za izradu ovog sata trebalo je 3 urara iz Vacheronovog Les Cabinotier odjela koji je specijaliziran za ovakva čuda i 11 godina apsolutne posvećenosti. Ono što je specifično za ovaj sat je to da je Kineski vječni kalendar u njemu te ga to čini prvim mehaničkim satom koji ima Kineski vječni kalendar jer je iregularan te kompliciran. Unutar sata se nalaze tri mehanička „mozga“ od kojih svaki pogoni dio komplikacija.

Teško je uopće opisati kako funkcionira što vidimo po samim specifikacijama, sat ima 2,877 komponenti, 245 draga kamena, 63 komplikacije i uz sve to on i dalje ima rezervu snage od 60 sati a kako bi vidjeli sve to sat ima dva glavna brojčanika s 31 kazaljkom i 9 diskova na kojim vidimo značajke sata. Što se tiče samih komplikacija one su podijeljene na nekoliko potkategorija, Kineski vječni kalendar ima 11 komplikacija, Gregorijanski kalendar ima 7 komplikacija, uz to imamo i Kineski agronomski kalendar sa dvije komplikacije te 9 astronomskih komplikacija i mnoge druge. Sat je naravno velik s promjerom od 98 milimetara te je 50 milimetara debeo a uz to je naravno kućište od 18 karatnog zlata s kristalima s obje strane.

Ne možemo biti nezadovoljni s ovogodišnjim modelima od Vacherona i jako ih je puno izbačeno, neki su bili malo razočaravajući poput Overseas kronografa ali drugi su poput Vacheron Constantin Traditionnelle Tourbillon bili puni pogodak. Uz to smo dobili naravno i poslasticu u vidu Berkley komplikacije koja doduše nije za masovnu proizvodnju i ide samo jednom kupcu ali svejedno je interesantno vidjeti takvu majstoriju, pokazuje kako čovjek svojim rukama i maštom može napraviti jedan tako kompleksan stroj.

Piše Luka Botteri

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku