Novi kronografi iz Tag Heuera su vrlo zanimljivi!

Tag Heuer je na LVMH Miami tjednu predstavio dva nova kronografa TAG Heuer Carrera Chronograph Dato i Tag Heuer Carrera Chronograph Tourbillon Glassbox.

Piše Luka Botteri

Iako je ova godina započela velikom promjenom s novim direktorom na čelu Tag Heuera , vidimo da se u njihovoj viziji ništa nije promijenilo te da su i dalje inovativni i energični. Na neki način ovo je i dalje nastavak proslave 60-te obljetnice Carrera linije  još iz 2023. godine.

TAG Heuer Carrera Chronograph Dato

Prvi po redu TAG Heuer Carrera Chronograph Dato, inspiriran je prošlogodišnjim Carrera dizajnom te je promjera 39 milimetara, a oba modela krasi zeleni brojčanik koji ih ističe od drugih Tag Heuer modela, mi smatramo na dobar način. Zelena boja je odabrana za ove satove zbog njene povezanosti s moto-sportovima jer je ta boja korištena na autima koji su se trkali od 1920-ih do 1960-ih. Prozorčić sa satovima je premješten na brojku 9 umjesto brojke 12, nešto što će obožavatelji Taga cijeniti, (kazaljka kronografa je prekrivala prozorčić kada tajmer ne bi radio). Brojčanik je podosta čist bez puno detalja te nam se sviđa način na koji je cirkularno izbrušen. Kazaljke i oznake su od poliranog rodija (teško topivi tvrdi plemeniti metal) i elegantno pristaju ovom satu.

Unutar sata je automatski kalibar TH20-07 s enormnih 80 sati rezerve snage. Remen je od aligatorske kože, što je potpuno nepotrebno s obzirom na dostupnost zamjenskih materijala u moderno doba. Sat će biti dostupan odmah s početnom cijenom od 6400 franaka, a za tu cijenu nudi jako dobar dizajn i veliku rezervu snage.

Tag Heuer Carrera Chronograph Tourbillon Glassbox

Tako prelazimo na Tag Heuer Carrera Chronograph Tourbillon Glassbox koji je nastavak slavljeničke TAG Heuer Carrera Chronograph Glassbox serije. Ovaj sat je promjera 42 milimetra sa širinom 14,33 milimetra te je vodonepropustan do 100 metara. Kućište je moderno i napravljeno tako da naglašava tourbillon sa svojim uglatim rubovima i zaobljenim podebljanim safirnim staklom. Čak i danas malo je proizvođača satova koji su savladali umjetnost izrade tourbillona. Brojčanik je sličan kao i kod Dato modela, ali naravno s tourbillonom i kronografom. Kazaljke su od rodija i s Lumi Nova tekućinom kao i kod drugog modela.

Sat pogoni automatski mehanizam s kalibrom TH20-09  koji je izradila slavna Carole Forestier-Kasapi, direktorica odjela za mehanizme u Tagu. Sam kalibar proizvodi 28,800 vibracija i ima zalihu snage od 65 sati. Mehanizam je otvorenog tipa s prepoznatljivim klatnom u obliku Tag Heuer simbola. Sa cijenom od 23,500 franaka sat će biti dostupan od petog mjeseca 2024. godine, stoga strpite se još malo.

Osnovni podaci – TAG Heuer Carrera Chronograph Dato

Brend – Tag Heuer

Model – TAG Heuer Carrera Chronograph Dato

Referenca – CBS2211.FC6545

Dimenzije – 39 mm X 13.86 mm

Materijal kućišta – nehrđajući čelik

Vodonepropusnost – 100 metara

Narukvica – crna aligatorska koža

Mehanizam – automatski

Kalibar – TH20-07

Rezerva snage – 80 sati, 28,800 vibracija

Drago kamenje – 33

Osnovni podaci – TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon

Brend – Tag Heuer

Model – TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon

Reference – CBS5011.FC6566

Dimenzije – 42 mm X 14.33 mm

Materijal kućišta – nehrđajući čelik

Vodonepropusnost – 100 metara

Narukvica – crna aligatorska koža

Mehanizam –  automatski

Kalibar – TH20-09

Rezerva snage – 65 sati

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku